Rodzaje szycia

Długi proces ręcznego robienia butów wymaga opanowania około stu różnych czynności. Aby uzasadnionym było nazywanie butów „szytymi ręcznie” absolutnie konieczne jest wykonanie jednej z nich. Jest nią ręczne połączenie spodów z cholewkami za pomocą samodzielnie skręconej, lnianej dratwy.

W zależności od metody wykonywany jest jeden, dwa, trzy lub nawet więcej przeszyć. Jej poprawne wykonanie decyduje o wytrzymałości butów. Ta pochłaniająca wiele godzin czynność, będąca główną i najtrudniejszą w całym procesie, określa produkt z najwyższej półki. Poniżej przedstawiamy kilka metod szycia spodów stosowanych od lat w naszej pracowni.

Perełka z bizą

Perełka z wszytą ozdobną bizą, zrobioną ze skóry cielęcej.

  • Najdelikatniejszy sposób łączenia cholewek ze spodami. Stosowany gdy skóra podeszwowa jest zbyt cienka aby można było zmieścić w niej dratwę. Świetne rozwiązanie do butów wieczorowych, tanecznych oraz damskich pantofli.
  • Sposób szycia mający na celu zminimalizowanie wystawania podeszwy poza obrys butów. Dratwa schowana jest głęboko pod kopytem.
  • Najpopularniejszy sposób pasowego szycia podeszew w szewstwie ręcznym. Faktycznie wymagane jest wykonanie dwóch szyć o różnym przeznaczeniu: pierwsze, teraz niewidoczne, jest przyszywaniem pasa do brandzla, drugie – zwane dublowaniem – łączy pas z podeszwą. Do szycia metodą sztuprową skóra podeszwowa musi mieć minimum 5 mm grubości. W przemysłowej produkcji butów ten sposób szycia został zastąpiony metodą Goodyear, która zwykle gwarantuje bardzo wysoką jakość wykonania.
  • W zasadzie konstrukcyjnie to samo co sztuper, ale z dodaną ozdobną bizą z cielęcej skóry w dowolnym kolorze.
  • Odmiana metody sztuprowej polegającej na poprowadzeniu dratwy podczas dublowania w skośnie naciętym pasie. Płaska powierzchnia rantu podeszwy nie jest wyciskana lecz polerowana na gładko.
  • To kolejna odmiana szycia pasowego. Różni się od sztupra nieco dłuższymi sztychami. Do szycia używa się grubszej, mocno skręconej dratwy, która pozostaje w przekroju okrągła i przy odrobinie wyobraźni przypomina po uszyciu sznur pereł.
  • Perełka z wszytą ozdobną bizą, wykonaną ze skóry cielęcej.
  • Choć zdjęcie przedstawia połączenie dwóch perełek, to śmiało można jedno lub oba przeszycia zastąpić klasycznym sztuprem. Całkowita grubość spodów piętrowych jest większa od sztuprowych, przez co są trochę sztywniejsze.
  • Stara metoda szycia butów o mocnych podeszwach. Świetnie komponuje się z jesiennym ubraniem w stylu casual. Takie wyeksponowane, ręczne szycie lubi towarzystwo tweedu i sztruksu.
  • Pierwsza, najwyższa linia szycia schowana jest pod kolorową skórą cielęcą. Dobry wybór dla osób lubiących personalizację produktu dyskretnymi detalami.
  • Bardzo stary, skomplikowany i wytrzymały sposób zszywania wierzchów z podeszwami. Opracowany w Skandynawii dla wymagających szczelnych butów rybaków, pracowników portowych i leśnych. Obecnie spotykany w kilku, lekko różniących się odmianach, zawsze podkreślający wysoki poziom fachu wykonawcy.
  • Dla niektórych dziwaczne, dla innych nadzwyczaj interesujące łączenie cholewek z podeszwami. Konstrukcyjnie przypomina perełkę, ale w szycie wkomponowany jest ozdobny pas wykonany z ręcznie nacinanej i szlifowanej twardej skóry. Pochodzenie tej metody nie jest dokładnie znane choć nasi przedwojenni pracownicy spotykali się z nią we Francji.

Klejonki

Najdelikatniejszy sposób łączenia cholewek ze spodami. Stosowany gdy skóra podeszwowa jest zbyt cienka aby można było zmieścić w niej dratwę. Świetne rozwiązanie do butów wieczorowych, tanecznych oraz damskich pantofli.

Szycie krytopasowe

Sposób szycia mający na celu zminimalizowanie wystawania podeszwy poza obrys butów. Dratwa schowana jest głęboko pod kopytem.

Sztuper

Najpopularniejszy sposób pasowego szycia podeszew w szewstwie ręcznym. Faktycznie wymagane jest wykonanie dwóch szyć o różnym przeznaczeniu: pierwsze, teraz niewidoczne, jest przyszywaniem pasa do brandzla, drugie – zwane dublowaniem – łączy pas z podeszwą. Do szycia metodą sztuprową skóra podeszwowa musi mieć minimum 5 mm grubości. W przemysłowej produkcji butów ten sposób szycia został zastąpiony metodą Goodyear, która zwykle gwarantuje bardzo wysoką jakość wykonania.

Sztuper z bizą

W zasadzie konstrukcyjnie to samo co sztuper, ale z dodaną ozdobną bizą z cielęcej skóry w dowolnym kolorze.

Sztuper gładki

Odmiana metody sztuprowej polegającej na poprowadzeniu dratwy podczas dublowania w skośnie naciętym pasie. Płaska powierzchnia rantu podeszwy nie jest wyciskana lecz polerowana na gładko.

Perełka

Perełka, to kolejny sposób szycia pasowego. Różni się od sztupra nieco dłuższymi sztychami. Do szycia używa się grubszej, mocno skręconej dratwy, która pozostaje w przekroju okrągła i przy odrobinie wyobraźni przypomina sznur pereł.

Perełka z bizą

Perełka z wszytą ozdobną bizą, zrobioną ze skóry cielęcej.

Szycie piętrowe

Choć zdjęcie przedstawia połączenie dwóch perełek, to śmiało można jedno lub oba szycia zastąpić sztuprem. Całkowita grubość spodów piętrowych jest większa od sztuprowych, przez co są trochę sztywniejsze.

Szycie potrójne

Stara metoda szycia butów o mocnych podeszwach. Świetnie komponuje się z jesiennym ubraniem w stylu casual. Takie wyeksponowane, ręczne szycie lubi towarzystwo tweedu i sztruksu.

Szycie potrójne z bizą

Pierwsza, najwyższa linia szycia schowana jest pod kolorową skórą cielęcą. Dobry wybór dla osób lubiących personalizację produktu dyskretnymi detalami.

Szycie norweskie

Bardzo stary, skomplikowany i wytrzymały sposób zszywania wierzchów z podeszwami. Opracowany w Skandynawii dla wymagających szczelnych butów rybaków, pracowników portowych i leśnych. Obecnie spotykany w kilku, lekko różniących się odmianach, zawsze podkreślający wysoki poziom fachu wykonawcy.

Szycie antyczne

Dla niektórych dziwaczne, dla innych nadzwyczaj interesujące łączenie cholewek z podeszwami. Konstrukcyjnie przypomina perełkę, ale w szycie wkomponowany jest ozdobny pas wykonany z ręcznie nacinanej i szlifowanej twardej skóry. Pochodzenie tej metody nie jest dokładnie znane choć nasi przedwojenni pracownicy spotykali się z nią we Francji.